Jdi na obsah Jdi na menu

Bachova květová terapie

27. 4. 2011

Obsah

 

I. Bachova květová terapie čili Bachovy esence. 2

1.1. Edward Bach. 2

1. 2. Bachův obraz světa. 2

1. 3. Bachova antropologie. 3

1. 4. Rostliny. 4

1. 5. Příprava esencí 5

II. Terapie. 5

2. 1. Příklad z knihy Pracovní kniha Bachových esencí 7

2. 2. Jak Bachovy esence léčí?. 7

Použitá literatura. 9


I. Bachova květová terapie čili Bachovy esence

Systém terapie Bachových esencí je založen na myšlence, že příčiny lidských nemocí „tkví v lidské mysli a že tedy, léčíme-li lidskou mysl, léčíme i fyzické projevy nemoci“.[1] S pomocí esencí se vyrovnávají emoce a léčí negativní psychické stavy. Nemají přímo léčit fyzická onemocnění, ale harmonizovat stav mysli a pomáhat přirozené obranyschopnosti těla. Umožňují tak, že se člověk může léčit sám, bez cizí pomoci. Ačkoli byl systém vymyšlen v první polovině 20. století, jeho zastánci je  považován za kompletní, neboť léčí emoce  a ty jsou pro lidstvo stále stejné.

 

Bachovy esence jakou připravovány z 38 různých rostlin, keřů a stromů.  Každý květ reprezentuje jeden stav mysli, který je schopen transformovat.  Dají se mezi sebou kombinovat a dá se tak vytvořit na dvě stě milionů kombinací. Používají se i při léčbě zvířat nebo rostlin. Nejsou toxické, nemají vedlejší účinky a jsou nenávykové.

 

1.1. Edward Bach

Zakladatelem terapie je Edward Bach (1886-1936), britský lékař.  Po překonání rakoviny začal v roce 1919 studovat knihy zakladatele homeopatie Samuela Hahnemanna. Od roku 1928 začal pracovat na své teorii léčení psychických problému pomocí květové terapie. V roce 1932 vydal knihu 12 léčitelů, tu rozšířil v roce 1936 a vyšla pod názvem 12 léčitelů a ostatní esence. Jeho teorie o 38 léčivých rostlinách tím byla hotová. Šlo mu o to vytvořit systém, který bude moci používat každý sám ke svému vyléčení.  Zemřel zanedlouho po vytvoření své terapie.

 

1. 2. Bachův obraz světa

Musíme pochopit jednotu všech věcí a fakt, že stvořitel všeho na světě je láska…představíme-li si stvořitele jako mohutné slunce, vyzařující do všech stran nekonečné množství paprsků láskyplné dobroty a my, se vším, čeho jsme si vědomi, jsme částicemi na samém konci těchto paprsků vyslaných ze slunečního středu za účelem, aby venku paprsky nabraly zkušenosti a poznatky, a pak aby se do něj vrátily.“[2]

 

Dle Bacha, je člověk součástí této velké lásky a tak jakýkoli čin ovlivňuje celek všech věcí. Čili jakýkoli špatný čin proti druhému člověku se projeví na dosažení dokonalosti. Nesoulad mezi duší a tělem a hrubost vůči druhým jsou proviněním vůči všejednotě a každá z těchto chyb představuje rozkol, který vede k nemoci. Onemocnění je důsledek konfliktu mezi duší a myslí, který nelze odstranit jinak než duchovními snahami. Pochopení toho, kde děláme chyby a snaha o jejich nápravu vede ke šťastnému životu a ke štěstí. Ten kdo trpí ať fyzicky či psychicky je veden k dokonalosti. Utrpení je dobrem, protože nás upozorňuje na nesprávný postup. Skutečnými nemocemi člověka jsou jeho charakterové vady, které jsou namířeny proti jednotě věcí (pýcha, krutost).

 

1. 3. Bachova antropologie

1. Bach považuje člověka za dokonalou bytost plnou Lásky s Světla. Člověk má v sobě duši, která je jeho skutečným já a tělo je pozemský chrám lidské duše, je pouze chvilkovým odrazem. Boží duše nás může vést, pokud budeme chtít. Duše je Jiskrou Všemocného a je tedy nepřekonatelná a nesmrtelná.

 

2. Úkolem člověka na zemi je získat co nejvíce zkušeností vedoucí k rozvíjení naší dokonalosti v podmínkách pozemské existence. Člověk je povinen následovat svou nesmrtelnou duši, která zná Boží plán a s ním spojené pozemské cesty.

 

3. Žití na zemi je jen zlomek existence naší duše. Tělo je jen nástrojem, aby odvedlo kus na cestě ke  zdokonalování.

 

4. Pokud je duše a osobnost dobře sladěná, žijeme v radosti, vnitřním míru, štěstí a zdraví. Konflikt nastane, když sejdeme z cesty – podlehneme světským touhám či svodům lidí. Vzniklý rozpor je zdrojem neštěstí a nemocí.

 

V průběhu života nás potkávají věci, které nás z našeho původního směru (cestě k dokonalosti) vychylují. „Emociální problémy se časem nastřádávájí, vrstva po vrstvě, až se může původní emocionální příčina zcela překrýt.“[3] Vrstvy problému se na sebe cibulovitě kupí, vrství jedna na druhou. Pokud chceme svůj stav zlepšit, musíme tak postupovat postupně a začít odstraňovat vrstvy od vnější až po jádro.

1. 4. Rostliny

Rostliny používané k výrobě esencí jsou výjimečné, zaujímají v rostlinné říši zvláštní místo, protože jsou na jiném stupni vývoje – jsou to vyšší rostliny oživované bytostmi s vysokým stupněm uvědomění. Jedná se o 38 planě rostoucích bylin, keřů a stromů. Níže je uveden seznam esencí a jejich indikací dle stránek http://www.bachovaterapie.cz/rozpis-esenci.php.[4]

 

Bachovy esence se rozdělují do sedmi skupin, podle toho, na jaký okruh problému se používají:

  1. na strach
  2. na nejistotu
  3. na nedostatek zájmu o přítomnost
  4. na osamělost
  5. na přecitlivělost vůči vlivům a představám
  6. na beznaděj a zoufalství
  7. na přílišnou péči o blaho druhých

 

1. 5. Příprava esencí

Metoda přípravy je dvojí – tzv. sluneční a vaření. Květy rostlin se buďto louhují na přímém slunci po čtyři hodiny nebo se vaří. V obou případech se jedná o získání výluhu rostliny zakonzervovaného v alkoholu. Tato tzv. matečná tinktura se dále mísí s vodou v takovém množství, podle toho, jestli je náš problém akutní nebo dlouhodobý. Při akutním problému je dávkování 2 kapky tinktury do sklenice s vodou nebo jiným nápojem, který popíjíme tak dlouho, dokud se náš stav nezlepší. Pokud je problém dlouhodobý, používá se „užívací lahvička“ – jedná se o tinkturu smíchanou s vodou a alkoholem, kterou si kapeme 4x 4 kapky na jazyk tak dlouho, jak potřebujeme.

 

Při akutních problémech má být nástup účinku rychlý. Pokud se jedná o hlouběji zakořeněný problém, zlepšení by se mělo projevit po 3 týdnech (to je doba, na jakou vydrží jedna  užívací lahvička). Znamením, že je problém odbourán kromě subjektivního pocitu, má být i to, že uživatel kapek si zapomíná své kapky kapat.

 

II. Terapie

Léčba Bachovými esencemi je velmi jednoduchá. Člověk k ní nepotřebuje mnoho. Základem je 38 květových esencí a znalost jednotlivých účinků. Pro lepší seznámení se s jednotlivými esencemi existují knihy, které jsou vytvořeny jako kurzy určené k samostudiu. Je to bráno jako základní kurz znalosti esencí a zájemce je v nich uveden do problematiky jednoduchou cestou, po nastudování knihy by měl být schopen určit potřebnou esenci jak pro sebe, tak pro druhé lidi, případně i zvířata a rostliny.

 

 

 

 

Jiná forma výběru vhodné esence se dělá pomocí Bachových karet. Metoda je založena  a pocitech člověka, které v něm vyobrazení Bachových karet vyvolávají. Bachovy karty jsou v mnoha různých provedeních a jejich vzhled je ovlivněn autorem. Mnozí léčitelé je používají tak, že jejich pacienti si po internetu vyberou karty, které na ně nejvíce působí, e-mailem je zašlou terapeutovi a ten jim pak na dobírku zašle namíchané esence. Opět zde tedy není potřeba osobní kontakt.

 

Další možnost je pomocí karet, které jsou v češtině od malířky Jiřiny Locknerové. Rozdíl, oproti předchozím kartám je, že karty na sobě mají energetické symboly, které mají mít samy ozdravnou moc, člověk k nim tedy nepotřebuje samotné esence.

 

Výběr esencí je dnes však velmi zjednodušen pomocí internetu, kde se dají najít konkrétní návody, co na který problém použít za esenci. Pokud máte strach z pavouků, dostanete jasný pokyn, s kterou esencí se ho nejlépe zbavíte. Během 10 minut tak nejen zjistíte, jak se zbavit svého problému, ale už máte kapky díky internetovému obchodu objednány.

 

Bachovy esence se staly dobrým obchodním artiklem. Autorizovaným výrobcem esencí je britská homeopatická společnost Nelson, která spolupracovala již s Bachem. Tyto esence se dováží samozřejmě i do České republiky. V internetovém prodeji na stránkách www.bachovky.cz je cena za jednu 200 ml lahvičku esence 320Kč, kompletní set esencí v dřevěné krabici je pak k dostání za 9 500Kč. K dostání jsou esence buď ve zmíněných kapkách nebo také pastilkách, krémech, svíčkách a sprejích.

 

Celosvětově zastřešující organizací je The Bach centre sídlící ve Walesu v domě Mount Vernon, kde žil Edward Bach a kde dokončil svou květovou terapii. Bachovo centrum je hlavním organizátorem terapie a výcviku nových terapeutů, po jejich absolvování se člověk stává registrovaným praktikem Bachova centra, seznam praktiků je k dohledání na stránkách Bachova centra.

 

Bachova terapie se dá kombinovat s jinými léčebnými postupy, jak tradiční, tak alternativní medicíny či psychoterapie. Naštěstí se nestaví do světla všespásné terapie a nezapomíná na to, že „Bachovy květové esence se mohou používat ve s pojení s jinými formami léčení či Terapie. Na tuto skutečnost bychom měli pamatovat, kdykoli se vyskytnou fyzické či psychické symptomy. Zvláště kdokoli, kdo hovoří o sebevraždě, by se měl brát vážně a měl by ihned vyhledat profesionální pomoc lékaře nebo jiného kvalifikovaného profesionála.“[5]

 

2. 1. Příklad z knihy Pracovní kniha Bachových esencí

Je zde líčena situace ženy, která trpí bolestmi hlavy, které se stále zhoršují. K lékaři však odmítá jít, protože, jak tvrdí, to je rodinné: jak její táta, tak i jeho táta trpěli tím samým a stejně jako nikdo nemohl pomoci jim, ani pro ni se nedá nic dělat. Doporučen jí je Hlodaš, aby překonala svou beznaděj a byla schopná vidět východisko ze svých potíží a držet se ho.

 

2. 2. Jak Bachovy esence léčí?

Dle Bacha neléčí chemické složení esencí, ale jejich vyzařování. Mají upravovat negativní emoce a odbourávat nahromaděné bloky, napravovat emocionální nerovnováhu.

 

Nepodařilo se mi nalézt žádnou kritickou práci zabývající se Bachovými esencemi, které by hovořilo o obsahu léčivých látek v esencích nebo výzkumech ohledně jejich úspěšnosti.

 

Podle návodu na výrobu však usuzuji, že léčivých látek, které mohou jistě rostliny obsahovat, jsou nepatrné ba spíše nulové. Je faktem, že výluhy z rostlin v podobě nám známých a používaných čajů mají léčivé účinky a v lékařství se produkty z nich používají. Jsou známy uklidňující účinky např. třezalky tečkované či i v Bachových esencích používané čekanky obecné (která je ale v této terapii používána za jinými účely).

 

Dle mého názoru především pomáhá placebo efekt v kombinaci se sebepoznáváním, protože pro vybrání správné esence zahrnuje přemýšlení nad tím, jací sami jsme. Je to cesta k sebeobjevování. Pokud  se člověk zabývá alespoň trošku více o Bachovo pojetí člověka, které ovšem není nijak hluboce rozpracované, může být pro člověka přínosem i celistvý pohled na jeho osobnost a souvstažnost mezi tělem a duší. Díky nepropracovanosti nauky ani systému terapie proto nenacházím podobnost s jinými zavedenými terapeutickými systémy.

 

Použitá literatura

BALL, Stefan. Pracovní kniha Bachových esencí. Praha: Tilia. 2001. ISBN 80-238-7591-4

 

BACH, Edward. Uzdrav se!. Praha: Aquamarin. 1999. ISBN 80-86259-05-6

 

SOLDÁNOVÁ, Světlana. Bachovy květy 38 pomocníků. Olomouc: Poznání. 2000. ISBN 80-902739-3-9.

 

http://www.bachovaterapie.cz/

 

http://web.quick.cz/ONEBRAIN/bachovky/index.html


[1] SOLDÁNOVÁ, Světlana. Bachovy květy 38 pomocníků. Str. 14.

[2] BACH, Edward. Uzdrav se!. Str. 12.

[3] BALL, Stefan. Pracovní kniha Bachových esencí. Str. 136.

[4]  Řepík lékařský - za usměvavou tváří ukrýváte problémy
Topol osika - máte nevysvětlitelné obavy, jste nervozní
Buk lesní - jste kritický a netolerantní k ostatním
Zeměžluč lékařská - máte těžkosti říci ne, neumíte požádat o pomoc
Rožec - zpochybňujete svou schopnost odhadnout situaci
Slíva třešňová - máte obavy ze ztráty sebekontroly, jste ve stavu hlubokého zoufalství
Poupě jírovce, koňského kaštanu - neumíte se poučit ze zkušeností, pořád stále stejnou chybu
Čekanka obecná - máte majetnické sklony, často manipulujete lidmi
Bílá lesní réva - nemáte zájem o okolní dění, oddáváte se snění za bílého dne
Plané jablko - máte o sobě nevalnou představu, stydíte se za svůj vzhled
Jilm - máte pocity přehnané odpovědnosti, která vás vyčerpává
Hořec nahořklý - rychle ztrácíte odvahu, propadáte pochybnostem a skepsi
Hlodaš evropský - přepadá vás beznaděj, zklamání a pesimismus
Vřes obecný - nechcete být sám, mluvíte pořád jenom o sobě, nezabýváte se ničím jiným než sebou
Cesmína ostrolistá - máte návaly žárlivosti, zlosti, hněvu a nenávisti
Zimolez kozí list - žijete neustále v minulosti, ovládá vás nostalgie
Habr obecný - máte kolísavé nálady, chybí vám potěšení, pociťujete mentální únavu
Netýkavka žlázonosná - jste popudliví, netrpěliví, reagujete velmi prudce
Modřín opadavý - máte nedostatek sebedůvěry, trpíte komplexem méněcennosti
Kejklířka skvrnitá - máte časté obavy ze známých věcí, ze smrti, nemoci, zkoušky...
Hořčice polní - bez zjevných důvodů propadáte melancholii
Dub letní - silný pocit odpovědnosti vás stále nutí zdolávat překážky, ale i pak se cítíte sklíčeně a vyčerpaně
Oliva - trpíte tělesnou i duševní únavou a vyčerpáním
Borovice lesní - máte naustálé výčitky svědomí a pocity viny
Červený kaštan - trpíte přehnanými obvami a starostí o druhé
Devaterník penízkovitý - naustále propadáte panice, strachu a pocitu bezmoci
Voda z léčivých pramenů - kladete na sebe vysoké požadavky, nejste dostatečně flexibilní, zastáváte ustrnulé názory
Chmerek roční - trpíte nerozhod ností a vnitřní nevrovnaností
Snědek okoličnatý - zažili jste právě tělesný či duševní šok
Kaštan jedlý - propadáte zoufalství, pocitu, že už víc neunesete
Sporýš lékařský - jste plni entusiasmu a snažíte se pokaždé prosadit, i když to přesahuje vaše síly
Vinná réva - máte silnou ctižádost a vůli dominovat mezi ostatními
Vlašský ořech - cítíte se být v rozhodujícím životním období a hledáte úkryt před nejistotou a zápornými vlivy okolí
Žebratka bahenní - dáváte přednost samotě, jste často hrdě rezervovaní
Bílý kaštan - v hlavě vám neustále kolují tíživé myšlenky, kterých se neumíte zbavit, propadáte vnitřním samomluvám
Sveřep větevnatý - cítíte nespokojenost, protože nenacházíte svůj pravý životní styl a své poslání
Planá šípková růže - jste apatiční, pociťujete resignaci, vnitřně jste kapitulovali
Vrba žlutá - cítíte zatrpklost, vnitřní hněv, považujete se za "oběť osudu" )

[5] BALL, Stefan. Pracovní kniha Bachových esencí. Str. 26.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář